انواع نمای ساختمان
نمای ساختمان به‌طورکلی پوسته هر ساختمان است و نقش مؤثری در زیبایی و جذابیت آن ایفا می‌کند. همان‌طور که می دانید در طراحی نما، سازندگان و معماران باتوجه ‌به شرایط آب‌وهوایی و موقعیت جغرافیایی و همچنین تعداد طبقات و سلیقه فرد و بودجه مورد نظر مصالح را انتخاب می‌کنند. براین‌اساس نمای ساختمان انواع مختلفی دارد. در این مقاله قصد داریم در رابطه‌ با انواع نمای ساختمانی با شما صحبت کنیم.

انواع نمای ساختمان

نمای آجری
نمای اجری از جمله نماهایی است که از دیرباز تا به امروز مورد استقبال فراوانی بوده است. آجرهای نما انواع مختلفی دارند و به همین دلیل طراحی نمای آجری بسیار متنوع است. معمار با توجه به سلیقه خود می ‌تواند این آجرها را به زیبایی کنار هم بچیند و نمای ساختمان را شکل دهد. آجر نمای ساختمان به صورت دکوراتیو و ساده قابل طراحی هستند و در هر دو شکل جلوه‌ای بسیار زیبا به ساختمان می ‌بخشند. از جمله انواع نمای آجر را می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
آجر نمای نسوز
آجر نما طرح چوب
آجر دکوراسیون داخلی در نمای سفید
آجر کارتونی
آجر نما قرمز
آجر دکوراتیو
آجر کف فرش
آجر نما زرد
آجر رستیک
شاموتی
انگلیسی
پلاک
قذافی


نکته قابل‌توجه این است که امکان رنگ‌کردن آجرنما وجود ندارد، ولی در برخی از شهرها باتوجه‌به بافت شهری از آجرهای رنگی به رنگ کرم و بژ استفاده می‌کنند.

نمای کامپوزیتی
نمای کامپوزیتی یکی دیگر از انواع نمای ساختمان است. پایه و اساس طراحی نمای ساختمان کامپوزیت استفاده از ورق‌هایی از جنس آلومینیوم است. از مزایای کامپوزیت می‌توان به وزن سبک، تنوع رنگی بالا، مقاومت حرارتی، رطوبتی و صوتی و قابلیت شستشو اشاره کرد. بر اساس ضوابط استفاده از نمای آلومینیومی و کامپوزیت در ۲۰ درصد سطح کلی نمای ساختمان مشرف به معابر مجاز است.

از جمله این نماها که زیبایی بی‌نظیری به نما و ساختمان می‌دهد می‌توان به نمای کامپوزیت لانه‌زنبوری هم اشاره کرد.

نمای سیمانی
نمای سیمانی از نماهایی است که قیمت آن از انواع دیگر ارزان‌تر است. سرعت اجرای این نما بالا بوده و در کم‌ترین زمان انجام می‌شود. شستشوی این نوع نما آسان است و علاوه بر این، نمای سیمانی در برابر آتش‌سوزی مقاومت بالایی دارد و در صورت بروز آتش‌سوزی از انتشار آن جلوگیری می‌کند.
در اجرای نمای سیمانی می‌توان از سیمان‌های سفید و رنگی استفاده کرد که هرکدام زیبایی خاص خود را دارند. از جمله معایب استفاده از نماهای سیمانی می‌توان به ترک‌خوردگی و شکستگی در آن اشاره کرد. همچنین نمای سیمانی گردوخاک را به‌سرعت به خود جذب می‌کند.

 

نمای سنگی
نمای سنگی جزو نماهای لوکس به‌حساب می‌‌آید و جذابیت و زیبایی خود را در طول زمان حفظ کرده است. این نوع نما با استفاده از انواع سنگ‌های ساختمانی قابل‌اجراست. قیمت سنگ نما در مقایسه با دیگر انواع نمای ساختمان کمی بالاتر است.
نمای رومی یکی از نماهای سنگی است که زیبایی حیرت انگیزی به ساختمان می بخشد. در نمای سنگ رومی از سنگ مرمر تراورتن گرانیت استفاده می شود. این سنگ‌ها ماندگاری بالایی داشته و در برابر عوامل محیطی مثل باد بر باران نور خورشید گرد و غبار مقاوم هستند.

 

نمای شیشه‌ ای
نمای شیشه‌ای ساختمان جزو پرطرفدارترین نماهای ساختمانی است که بیشتر در ساختمان‌های اداری و تجاری به چشم می‌خورد. این نوع از نما که به نوع شیشه ای کرتین وال معروف است نقش به سزایی در تامین نور فضای داخلی بر عهده دارد. نمای شیشه به دلیل بازتاب نور جذابیت بالایی به ساختمان می بخشد و علاوه بر این استفاده از نمای شیشه ای نور و گرمای لازم را به دلیل عبور نور برای ساختمان تامین می کند.
در اجرای این نماها از شیشه‌های سکوریت و یا شیشه‌های رفلکس استفاده می‌کنند. ضوابط اجرا در شهرهای مختلف بر اساس بافت شهر متفاوت است.

 

نمای بایرامیکس
نمای بایرامیکس جزو نماهای دکوراتیو بوده و به‌صورت ملات و متشکل از سنگ‌دانه‌ها و رنگ رزین و افزودنی‌های دیگر ساخته می‌شود. از نکات مثبت نمای بایرامیکس می‌توان به تنوع رنگ بالا، پوشش یکنواخت و قابلیت شستشو با آب اشاره کرد. این نما برای سطوح فلزی، سیمانی، چوبی و آجری قابل اجراست، اما به دلیل مقاومت پایین آن در برابر عوامل مختلف در مدت کوتاهی زیبایی خود را از دست خواهد داد.

 

 

نمای چوبی
زیباترین نمای ساختمان نمای چوبی است. امروزه و در ساخت خانه‌های مدرن این نوع نما اجرا می‌شود. ترکیب چوب با دیگر متریال مثل فلز و شیشه زیبایی آن را چندین برابر می‌کند و جلوه‌ای خاص به آن می‌بخشد. چوب ترموود نوعی از چوب است که وزن سبکی داشته و مقاومت بسیار بالایی دارد. از ویژگی‌های این چوب می‌توان به مقاومت بالا در برابر ضربه و صوت اشاره کرد. این چوب با قابلیت شکل‌پذیری، برش‌کاری و تجدیدپذیری یکی از گزینه‌های مناسب برای نمای چوبی است.
چوب‌های فراوری شده بهترین گزینه برای نمای چوبی به‌حساب می‌آیند. این چوب‌ها در برابر نفوذ حشرات و رطوبت مقاوم بوده و طول عمر بالایی دارند. می‌توان گفت یکی از زیباترین و مقاوم‌ترین نماها به‌حساب می‌آیند. البته باید توجه کرد که از نمای چوبی در هر شهری نمی‌توان استفاده کرد.

 

 

نمای سرامیکی
امروزه نمای سرامیکی یکی از انواع نماهای پرطرف‌دار در طراحی ساختمان تبدیل شده است. به‌طورکلی نمای سرامیک با دو روش نصب خشک و مهار شده و یا نصب و طرح چسبانده شده امکان‌پذیر است.
استفاده از نمای سرامیکی مزایای بسیار زیادی دارد از جمله اینکه در برابر یخ‌زدگی مقاوم است و می‌تواند عایق خوبی در برابر حریق و رطوبت باشد. همچنین نمای سرامیک از طرح و رنگ‌های متفاوت و متنوعی برخوردار است و قیمت آن به‌مراتب مناسب‌تر است.

 

نمای مینرال
نمای مینرال از ترکیب سنگ‌های گرانیت معدنی سنگ سفید و به همراه پلی استر ساخته می‌شود. از مزایای استفاده از این نما مقاومت در برابر آتش‌سوزی، مقرون‌به‌صرفه بودن و سرعت بالای اجراست. علاوه بر این‌ها، این نوع نما تنوع بسیار بالایی داشته و با محیط سازگار می‌شود. از بزرگ‌ترین معایب نمای مینرال عدم مقاومت در برابر رطوبت است؛ به همین خاطر به‌مرورزمان دچار آسیب‌دیدگی و پوسیدگی خواهد شد.

نمای رومی
نمای رومی در دسته سنگ های کلاسیک قرار می‌گیرد با استفاده از سنگ های تراورتن مرمریت گرانیت اجرا می‌شود که از ویژگی های این سبک ها قوس ها و ستون های تزئینی است.

نمای کنیتکس
این نما نوعی رنگ است که در ترکیب آن از الیاف مصنوعی اکسید تیتان استفاده شده است. این نما خاصیت ضد آب داشته و ازاین‌رو برای استفاده در نمای بیرونی گزینه بسیار مناسبی است.

نانو نما
نانو نما پوششی نامرئی است که می‌تواند به حفظ سطوح کمک کند. با استفاده از این نوع نما می‌توان ساختمان را در برابر رطوبت و خسارت‌های ناشی از آن ایمن ساخت؛ بنابراین استفاده از پوشش‌های نانو باعث افزایش طول عمر ساختمان می‌شود.

 

اهمیت نمای ساختمان در طراحی ساختمان

ویژگیهای نمای ساختمان
نمای ساختمان مهم است؛ زیرا فرصتی برای تأکید بر طراحی است. بسیاری از ساختمان‌ها به طرح‌های استانداردی رضایت می‌دهند که مقررات ساختاری را رعایت می‌کنند، اما فاقد هر نوع خاصیت و زیبایی هستند. بر همین اساس تأثیر مخربی بر زیبایی شهر دارد. علاوه بر زیبایی‌شناسی، نمای ساختمان نقش مهمی در بهره‌وری انرژی و همچنین ارتباط طراحی بیرونی ساختمان با طراحی داخلی دارد.

با نوآوری‌های جدید در مواد، ایده‌ها و طراحی، نمای ساختمان می‌تواند فرصت‌های زیادی را برای ساختمان‌ها ایجاد کند.

به جز این‌ها، نمای ساختمان تأثیر زیادی بر جریان هوا و نور در ساختمان و همچنین نحوه مقابله آن با شرایط محیطی خواهد داشت.

نمای ساختمان، پوششی برای زیبایی
بازسازی نما
درواقع نما مانند سقف به ساختمان شکل و روح می‌بخشد و مهم‌ترین قسمت یک ساختمان است. همچنین نحوه ساخت نمای ساختمان بر روند ساخت سایر اجزای ساختمان هم تأثیر می‌گذارد.

در گذشته از نمای ساختمان بیشتر به عنوان حفاظ ساختمان استفاده می‌شد، اما به مرور زمان در طراحی ساختمان و زیبایی آن هم تاثیر گذار شد. رفته رفته به این نکته نیز اشاره شد که طراحی نمای ساختمان نسبت به ساخت بدنه ساختمان گام مهم‌تری است.

نقش نمای ساختمان در طراحی ساختمان
قابل‌ذکر است که امروزه نمای ساختمان کارکردهای زیبایی و حفاظتی بیشتری از ساختمان دارد. درواقع نما باید باتوجه‌به کاربری ساختمان یا حتی بافت منطقه‌ای که می‌خواهیم ساختمان خود را در آن بسازیم ساخته شود.

نمی‌توانیم نمایی را که برای سازه‌های مسکونی در نظر می‌گیریم در ساختمان‌های اداری یا ساخت ساختمان با نمای سنگی در محوطه‌ای با سازه‌هایی با نماهای آجری اجرا کنیم؛ زیرا شکل غیرعادی به محوطه می‌دهد.

تا پایان قرن نوزدهم در ایران خانه‌های مسکونی فقط از حیاط مرکزی برای ارتباط استفاده می‌کردند. از اواخر قرن نوزدهم، نگرش معماران نسبت به خانه‌های مسکونی تغییر کرد و ساختمان‌های عجیب‌وغریبی در پیاده‌روهای خیابان‌های تازه‌ساخت، به پیروی از مدل اروپایی ساخته شد. در دهه‌های 40 و 50 نمای جنوبی خانه‌ها شفاف می‌شد و شیشه‌های رنگی تمام نمای پاسیو را می‌پوشاند، اما در سال‌های اخیر به دلیل مسائل اقلیمی و کهنگی، پنجره‌ها دوباره کوچک شده و به تعادل نسبی نزدیک می‌شوند.

تمامی مطالب بالا نشان‌دهنده ارزش نمای ساختمان در طراحی یک ساختمان است

مطالب مرتبط

Twitter Email Instagram YouTube WhatsApp WhatsApp Telegram
منو
خانه